Talverõõmud võivad olla eriti põnevad neile, kes armastavad seiklusi ja ekstreemsusi maastikul. Kuid kui tegemist on ATV-de (all-terrain vehicles), UTV-de (utility task vehicles) ja quad-ide (quad bikes) lumekettidega, võivad nende sõidukite omanikud olla segaduses, millised ketid sobivad kõige paremini talvisteks sõitudeks.

ATV, UTV ja Quad on kõik maastikusõidukid, kuid nende konstruktsioonid ja otstarbed on erinevad. Samuti mängivad lumeketid talvistes oludes olulist rolli, kuna need tagavad parema haarduvuse libedal pinnasel. Alljärgnevalt uurime ATV, UTV ja Quad lumekettide peamisi erinevusi.

  1. ATV (All-Terrain Vehicle):

    ATV-d on ühekohalised või kahe kohaga sõidukid, millel on neli rattad ja mida juhitakse leistangi abil. Need on loodud sõitmiseks mitmesugustes maastikuoludes, sealhulgas metsades, liivades ja mudastes piirkondades. ATVd on enamjaolt nelikveolised. ATV-de lumekettide kujundus on tavaliselt mõeldud tagama hea haarduvuse nii lumel kui ka jääl.

  2. UTV (Utility Task Vehicle):

    UTV-d on suuremad kui ATV-d ja neil on sageli kabiin või kahekohaline sõitjateruum. Need on mõeldud eelkõige tööülesannete täitmiseks, kuid neid kasutatakse ka seiklusteks. UTV-de lumeketid on tavaliselt konstrueeritud vastu pidama raskematele koormustele, võimaldades sõidukil libedal talvel stabiilsust säilitada.

  3. Quad (Quad Bike):

    Quad-id on neljarattalised sõidukid, mida juhitakse leistangiga, mitte rooliga. Need on tavaliselt ühekohalised ja loodud lõbusateks seiklusteks metsades ja radadel. Quadid on tavaliselt ainult tagaveolised. Quadi lumeketid on kohandatud nende sõidukite eripärale, tagades suurepärase haarduvuse ka kõige nõudlikumates talvistes tingimustes.

Lumekettide üldised erinevused:

  • Mustrite disain: ATV, UTV ja Quad lumeketid võivad erineda mustri kujunduse poolest vastavalt sõiduki tüübile ja otstarbele. ATV lumeketid on tavaliselt agressiivsemad, samas kui UTV ja Quad lumeketid võivad olla mõeldud parema stabiilsuse tagamiseks.

  • Suurus ja tugevus: UTV lumeketid on sageli massiivsemad ja vastupidavamad, et kanda suuremat koormust. ATV ja Quad lumeketid on mõeldud vastama vastavate sõidukite suurusele ja kaalule.

  • Paigaldamise keerukus: ATV ja Quad lumeketid on sageli lihtsamad paigaldada, kuna need on mõeldud ühekohalistele või kahemõõtmelistele sõidukitele. UTV lumeketid võivad nõuda keerulisemat paigaldamist, kuna need peavad olema suutelised taluma suuremat koormust.

 

Lumekettide mustrid varieeruvad vastavalt tootjate ja mõeldud kasutusotstarbele, kuid siin on mõned üldised mustritüübid, mida võib leida lumekettidel:

  1. Risti- või rõngasmuster:

    • Kasutus: Mõeldud peamiselt libedal pinnasel ja lumesõiduks.
    • Omadused: Risti- või rõngasmuster aitab lumeketil pakkuda paremat haarduvust ja pidurdust libedal pinnasel. See muster suurendab rehvi kokkupuudet teepinnaga.
  2. Kolmnurkne muster:

    • Kasutus: Enamasti kasutatakse rasketes talvistes tingimustes ja jääl.
    • Omadused: Kolmnurkne muster pakub sügavamaid sooni ja täpsemaid ääri, suurendades haarduvust jääle ja lumekattele. See aitab paremini läbida karmimaid talvetingimusi.
  3. Naelmuster:

    • Kasutus: Eriti mõeldud jäisele pinnasele ja jääl sõitmiseks.
    • Omadused: Naastudega lumeketid on varustatud metallnaeltega, mis tungivad jäisesse pinnasesse, tagades suurepärase haarduvuse. Need on tõhusad äärmiselt libedate olude korral, kuid võivad kahjustada teekatet.
  4. Vöötohatisemuster:

    • Kasutus: Sobib erinevatele talvetingimustele, sealhulgas lumele ja jääl sõitmiseks.
    • Omadused: Vöötohatisemuster pakub mitmekesist kombinatsiooni pikisuunalistest ja ristmikest mustritest, mis võimaldavad sõidukil paremini toime tulla erinevate talviste teeoludega.
  5. Lainemuster:

    • Kasutus: Sobib nii lumele kui ka mõõdukalt jäisele pinnasele.
    • Omadused: Lainemuster võimaldab sujuvat veeremist ja tagab hea haarduvuse. See sobib hästi sõidukitele, mis peavad liikuma erinevatel talvistel pindadel.
  6. Konksudega muster:

    • Kasutus: Eriti kasulik muda ja lumega kaetud aladel.
    • Omadused: Konksudega muster aitab lumeketil hoida pinnasest kinni, pakkudes suurepärast haarduvust muda ja lumeoludes.

Lumeketimustrid on välja töötatud vastavalt konkreetsetele vajadustele ja sõidutingimustele. Oluline on valida lumeketid, mis sobivad kõige paremini teie sõidukile ja talvistele teeoludele, kus kavatsete sõita.

 

Kokkuvõtvalt võib öelda, et ATV, UTV ja Quad lumeketid on kohandatud vastavalt sõidukite eripärale, võimaldades nautida talviseid seiklusi ohutult ja stiilselt. Enne lumekettide valimist on oluline arvestada sõiduki tüüpi, kasutusotstarvet ja sõidutingimusi, et tagada parim jõudlus talvistel teedel.

 

Kui kahtled milliseid lumekette osta helista +372 655 73 60 või saada email [email protected]

 

KOGU ATV LUMEKETTIDE VALIKU LEIATE SIIT